Jembatan
suromedu yo iku gladak sing nyambungno pulau jowo karo pulau meduro. Dowone
jembatan iki 5.438m, sekaligus ndadikno jembatan iki dadi gladak paling dowo
sak Indonesia raya. Jembatan iki dibagi dadi telung bagian, yoiku dalan layang
(causeway), jembatan penghubung (approach bridge), lan jembatan
utama (main bridge).
Jembatan
iki diresmekno awal pembangunane karo presiden Megawati Soekarnoputri tanggal
20 agustus 2003 lan diresmekno pembukaane karo presiden SBY tanggal 10 juni
2009.
Tujuane dibangun gladak Suromedu supoyo
permodotan pembangunan ning meduro luwih cepet . pembangunan iku ngliputi
bidang insfrastruktur lan ekonomi ndek meduro sing ketokane kari nek
dibandingno karo kawasan liyane ndek jowo timur. Lha perkiraan bondho kanggo
mbangun gladak iki ngentekno duite negoro kiro-kiro 4.5 triliun repes.
Nek arep liwat suromedu , kapan awakmu numpak motor
ditarik mbayar 3ewu , nek numpak montor(mobil) mbayare reno-reno tergantung
golongan montormu.
Nek montor
pribadi ditarik 30ewu. Nek mobil umum 40 ewu. Nek mobil abot abot ditarik 60
ewu.
Lha nik
arep narsis koyo mbak -mbak ning nduwur ati-ati. Nek konangan polisi zo awakmu pasti
ditilang.
Nek dino sabtu minggu akeh arek-arek suroboyo sing lewat kene
sekedar kanggo wisata badhogan nang meduro. Jarene untalan sing enak yoiku:
Bebek sinjay. iki biasae nik dino sabtu minggu diserbu kariawan
lan mahasiswa-mahasiswa suroboyo terkenal mergo bebeke gedhe,gurih karo sambele
pencit(mangga) sing uenak.,
Tahu petis. Ndik pinggir-pinggir dalan iki uakeh. Tahu ne enak.
Petise zo kroso pisan. Biasae mangane dicampur uya karo nyeplos Lombok.
Rumah makan tera’ bulan. Tera’ bulan artine bulan purnama lek
wong jowo nyebute padhang mbulan. Warung iki adol panganan khas meduro macem
macem koyok to soto meduro, topa’ ladha, bebek Bengal, rawon , sop gurami ,
sate gurami, sego goreng sate wedus zo ono pisan.
Warung Amboina. Warung iki cocok kanggo sing pengen ngundakno
kolesterole. Soale menu andalane daging karo jeroan . contoh menu
andalane soto meduro (isine pul daging karo jeroan. Bumbune santen kentel lan
pedis. Gak ono sayure sak imito), rawon (iki daging karo jeroan pisan). Sego
petis (iki daging trus dibumbu opor campur petis trus nduwure di ke’i jeroan
limpo, ati kadang zo endok).Nek jare wong meduro rasane menu andalan iku mau nyaman onggu, alias
maknyus.
Nek sing pengen gak kolesterol iso pesen sego campur, sego tok
campur ngombe banyu putih maksudku
Nasi Bebek Pedas Paterongan . warung iki terkenal
mergo irisan bebeke sing gedhe. Trus sambele pedese gendeng.
Lek wis wisata kuliner, mulihe biasahe arek-arekgak liwat
jembatan Suromedu mane. Tapi muter-muter nang bangkalan trus
nyebrang numpak kapal ndek pelabuhan kamal sampek pelabuhan tanjung perak.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar